Mindful werken – Flow Magazine

Flow magazine interviewde Sabine van der Post van Mindfulbizz over de ontwikkelingen van Mindfulness op de werkvloer voor de Flow Special Mindfulness en Creativiteit – februari 2017.

Een deel van het artikel:

Zorgzaamheid

Er zijn meer multinationals die werknemers iets aanbieden van Mindfulness en Meditatie. Ook Facebook, Samsung, Apple, Shell en Ikea zijn inmiddels ‘om’. Net als grote Nederlandse bedrijven als KLM, ANWB en Philips. Allemaal bieden ze hun personeel mindfulnessachtige workshops aan of zelfs een volledige basistraining van 8 weken.

Mindfulnesstrainer Sabine van der Post ziet dit als een teken van zorgzaamheid voor de mederwerkers. “Vroeger kreeg je bij sommige bedrijven een abonnement op de sportschool, nu een mentale training.” Van de Post runt met 4 anderen het bedrijf Mindfulbizz. Ze geven trainingen bij verschillende soorten bedrijven – bijvoorbeeld ook op de ZuidAs in Amsterdam. Vooral dat laatste is bijzonder omdat je in zo een turbulent zakendistrict misschien niet zo snel aandacht voor mentaal welzijn zou verwachten.

Nu wordt er ook wel steeds meer bekend over de effecten van Mindfulness op werknemers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen na een dergelijke training minder stress ervaren op het werk, zich beter kunnen concentreren, creatiever worden en makkelijker de juiste beslissingen nemen. Onderzoekers van de Engelse Mental Health Foundation, ontdekten dat mensen die op het werk een mindfulness training hebben gevolgd 30% minder medische klachten hebben en ruim 30% minder psychische zorgen. Allemaal niet onbelangrijk in een tijd waarin zo een één miljoen Nederlanders burn-outverschijnselen hebben.

Gewoon op een STOEL

De Mindful Business Trainingen die Sabine van der Post geeft zijn mede geïnspireerd op de SIY training van Google. Ze komt bij bedrijven over de vloer maar er zijn ook lessen in een sportclub op de Zuidas. De training van 8 sessies ( meestal onder werktijd ) bestaat onder meer uit meditatieoefeningen, het delen van ervaringen en nabespreken hoe dat was. Ook is er aandacht voor de theorie, bijvoorbeeld over hoe je hersenen werken als stress op de loer ligt en hoe je kunt trainen dat je brein zich minder laat meeslepen door negatieve gedachten. De deelnemers geven zich altijd vrijwillig op, het is dus niet zo dat de werkgever het verplicht stelt. Er gaat altijd een intake aan vooraf waarin iemands achtergrond en doelen aan de orde komen. Van der Post; “Je moet tussen de sessie door thuis oefenen, dus het vraagt wel wat van je. Weet je van te voren dat je er geen eigen tijd voor wil vrijmaken dan is deelname niet handig.” De training bij bedrijven geeft ze vaak in een ruimte die ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, een vergaderzaal of zo. “Deelnemers hoeven ook niet op een matje te liggen of in de lotushouding te zitten, een stoel volstaat.”

Een veilige sfeer is belangrijk daarom vragen we de directeur weleens niet mee te doen

De MindfulBizz training lijkt op de reguliere achtweekse basistraining, maar er zijn wel verschillen. Zo duren de sessies niet tweeënhalf maar anderhalf uur en er is meer aandacht voor emotionele intelligentie, ( luisteren, motiveren ) en situaties die op de werkvloer spelen. In week twee gaat het bijvoorbeeld over omgaan met obstakels op het werk. Van der Post merkt dat sommige deelnemers vooraf wel twijfelen, of dat niet moeilijk is mediteren met je collega’s en je soms kwetsbaar opstellen. “Een veilige sfeer is belangrijk daarom vragen we de directeur soms om niet deel te nemen. Soms wil hij dat zelf ook niet maar vaak doen er wel teamleiders mee. Bij de intake geef ik altijd aan dat we altijd zorgen voor een veilige sfeer en dat mensen zich moeten kunnen uitten. Mindfulness is geen therapie, maar je deelt wel dingen met elkaar. Je leert alleen van zo een training als je vrij over je ervaringen kunt vertellen.”

Lees het hele artikel in Flow magazine!

You may also like